Blog artikel

De inval van de donkerte

by | okt 18, 2017 | Creativiteit, Intuïtieve klank, Natuurbeleving, Uncategorized | 0 comments

 

Al hebben we midden in de herfst een prachtige nazomer gehad, een heerlijke toegift van de zomer. Al stel ik mijzelf geregeld de vraag, klopt dit wel? Is het wel natuurlijk? Een ding is zeker, de donkere tijd komt er echt aan en dat is maar goed ook.

We zijn op weg naar Samhain, één van de acht jaarfeesten. Op het moment van schrijven (19 oktober 2017) is het de Donkere Maan van de Klif, ook wel de Jachtmaan of de Maan van het Bevriezen genoemd. What’s in the name?! Het gaat om de energie. Met de volle maan van deze maancyclus begint tevens de nieuwe grote cyclus van het Jaar… Op dat moment is het Samhain. Dit maanfeest wordt gevierd met de eerste volle maan van de grote cyclus van het Keltische jaarwiel. Samhain is daarnaast ook nog het laatste oogstfeest. Wat er met Samhain nog te oogsten valt zijn o.a. noten, zaden, de laatste appels de laatste knolgewassen, wortelgewassen enz…

Van de acht jaarfeesten is Samhain het meest intieme feest, daarom wordt dit feest altijd intiem gevierd met gelijkgestemden. Ook wij vieren dit bijzondere feest op een magische en intieme manier met dierbaren. In de Samhain periode is de laag tussen onze wereld en de Andere Wereld op z’n dunst. De sluier van de tijd wordt dan opgelicht. Het is ook een tijd waarin de magie haar hoogtij viert en we gemakkelijker kunnen communiceren met onze voorouders. Durf jij door de sluier?

Samhain is van oudsher de tijd van de slacht. De hammen werden opgehangen, worst werd gemaakt en als er niet genoeg wintervoorraden werden aangelegd, brak er later in de winter een harde tijd aan. In onze huidige tijd waarin de supermarkten altijd meer dan genoeg te bieden hebben, is dat wat moeilijker voor te stellen maar op veel plaatsen in de wereld is het aanleggen van een goede wintervoorraad nog steeds van levensbelang. De donkere periode van het jaar waar we nu instappen nodigt je uit om naar binnen te keren, om op onderzoek in onszelf te gaan, onszelf vragen te stellen en diep van binnen antwoorden krijgen.

De Maan van de Klif staat voor het maken van keuzes. Wat kies je op jouw levenspad voor het komende jaar? Het is een moment van afscheid nemen van het oude en ons hart opnieuw te openen voor het nieuwe. Je ziet het ook in de natuur, de bomen laten de bladeren vallen en nemen zo afscheid van het oude om zo weer ruimte te maken voor het nieuwe dat straks in de lente ontluikt. Ook breekt de tijd aan van overleven & transformatie, dat is juist de symboliek vanuit de optiek van de Jachtmaan. Waar het in het verleden een tijd betrof om op jacht te gaan om zo de wintervoorraad aan te leggen is het tegenwoordig voornamelijk een tijd van figuurlijke jacht. Wat jaag je eigenlijk allemaal na en wat jaag je weg? Wat mag overleven en wat wil je transformeren? De natuur trekt zich terug, volg haar goede voorbeeld en verbind je met je eigen natuur. Het is de tijd voor introspectie, richt je op de zachtheid in jou en laat zo, steeds meer, het verlangen naar actie los zodat je afgestemd raakt op het donkere seizoen. Deze beide symbolische duidingen zijn de komende maancyclus van toepassing en duidelijk waarneembaar in de natuur en daarom ook in ons.

Als je bewust en moeiteloos contact met je binnenwereld wilt maken kan klank je hierin heel mooi ondersteunen. Iedere eerste vrijdag van de maand organiseren wij een Sound Meditation, waarbij je van harte welkom bent. Deze meditaties zijn altijd gericht op de energie van dat moment. Op 3 november is deze activiteit dan ook gericht op de herfstige energie en de energie van deze maancyclus.

Ik wens je een mooie en magische tijd in het donker. Menno en ik ontmoeten je graag, ook in de donkere tijd :-).

Groene groet, Bianca