Blog artikel

Samhuinn, de sluier van de tijd wordt opgetild. Het is het meest plechtige en intieme feest van de 8 jaarfeesten. Ondanks het zomerse herfstweer, stappen we nu toch echt de donkere tijd van het jaar in om ons klaar te maken voor de terugkomst van het licht.

We reflecteren op het verleden en maken plannen voor de toekomst.

šŸŽƒHoe sta jij stil bij deze magische tijd van het jaarwiel?

Samhuinn ligt in het jaarwiel recht tegenover Beltane. In deze tijd van het jaar is het contact met overleden voorouders makkelijker te maken. De natuur keert naar binnen, alles wordt stiller in de natuur…
Voor ons mensen is het nu ook de tijd om naar binnen te kerenā€¦time out te nemenā€¦ ā€˜me timeā€™ te nemenā€¦

Vlier, de boom van een einde in een begin.

Vlier is de dertiende boom uit de boomkalender. Toen wij op het Broecksehof woonde, bouwde ik een Vliertempel, het was een cirkel van vlierstruiken die in de wortels en in de toppen met elkaar verbonden waren. In het hart van de tempel stond ook een vlier die weer verbonden was met de cirkel om haar heen. Het was een magisch plekje vol met vlier energie. Ik mediteerde daar geregeld, ze stond vlak naast onze Ger. Ook als ik vrouwencirkels gaf of als we zelf een viering hadden was dat de plek om even stil te staan en onszelf te verbinden met onze binnenwereld. Ja, die tempel die mis ik wel ja, en tegelijkertijd is het goed, ik heb haar teruggegeven aan de aarde, want toen ik daar wegging verviel de tempel als vanzelf. Nou heb ik hier op een landgoed dichtbij een Thuja tempel ontdekt, gigantisch grootā€¦ Bij deze Thuja valt nog veel te ontdekken, we leren elkaar al een beetje kennen.

In de Jaarcursus The Art of Celebartion, maak je ook een bomenreis, je leert in dat jaar nog veel meer over de dertien heilige bomen die allen hun plek in het jaarwiel hebben.

Vlier is Ć©Ć©n van de bomen die op het jaarwiel en hoort bij Samhuinn.Ā  Vlier is de boom van Cerridwen, Cailleach, Vrouw Holle, Holda, maar ook, van Hel, Hella, Perchta, en Nehalennia allemaal archetypische gestalten van de godin van de onderwereld en de winter. Het donkere mythische principe waaruit alle leven ontstaat, die al het levende voedt, en waar het weer toe terugkeert. De drievoudige aspecten van de tijd, ons bestaan en de godin. Het werd door de Kelten voorgesteld als een eeuwige ketel: de Ketel van dood en wedergeboorte.

Cerridwen: Art by John Waterhouse

Brand deze periode ook geregeld Cerridwen Incense, super passend in deze tijd. Met vlier begint de dertiende synodische maan en het begin van het Keltische nieuwjaar. Oud & Nieuw. Daarom ook, staat de vlier voor transformatie en de dood van het afgelopen jaar.

Wil jij je ook meer verdiepen in de natuurlijke cycli?

Met Imbolc šŸŒ±starten we met een tweede jaargroep. Verdere info volgt binnenkort, of schrijf je in voor onze mooie, inspirerende nieuwsbrief (die zo’n 8x per jaar uitkomt) dan bent je de eerste die het weet.

De VlierVernieuwing, transformatie, loslaten, verjonging, ketel, dood, geboorte, wedergeboorte, cycli, einde & begin, voorouders, ouders, wijze, transmutatie.