Blog artikel

Verbind je met de natuur door middel van een oeroud symbool.

De cirkel van het leven is als een wiel dat altijd blijft draaien, omwenteling na omwenteling, jaar na jaar. Dit Keltische Wiel waar ik je hier meer over ga vertellen, omvat symbolisch de elementen, de bijbehorende windrichtingen en uiteraard de vier seizoenen.

Alles is er al, we hoeven nergens heen.

De snelheid waarmee wij de afgelopen decennia in toenemende mate leefden is alles behalve natuurlijk, deze manier van leven is niet houdbaar en zal ook niet meer terugkeren. De ontwikkeling van snelheid, competitie en gehaastheid is niet goed, niet voor ons welzijn en niet voor dat van de aarde.

Als we ons meer verbinden met ons locale ecosysteem, met dat stukje aarde waarop we leven zullen we veel meer in ons natuurlijke element zijn. Je hoeft namelijk niet ver te reiken of ver te reizen om de natuur, de elementen en de Spirit hiervan te ervaren. Juist niet… Alles wat jij nodig hebt, bevind zich juist hier! Alles is er al. We hoeven ons alleen maar wezenlijk te verbinden, onze harten te openen om ons met het grotere geheel te verbinden.

Ons eigen erfgoed, in contact met de natuur in je omgeving.

Het Europees Sjamanisme is een belangrijk onderdeel van ons locale erfgoed waar ik mij al jaren in verdiep. Met name de Keltische stroming is hierin belangrijk voor me. De Kelten leefden door een groot deel van Europa. De Kelten waren niet één volk dat in een bepaald gebied leefde. Het was een verzameling van volkeren en stammen die zich in Europa over een groot gebied verspreidden en zo ook in ons land.

De Natuurvolkeren, zoals de Kelten, wisten het allang dat het belangrijk is om goed voor de aarde te zorgen en contact te maken met de natuur. Het gaat dan ook vooral om de natuur in onze directe omgeving. Laten wij deze draad ook weer oppakken. Onze wijsheid en kennis ligt voor een deel diep onder de aarde verscholen maar is gewoon in het hier en nu beschikbaar, als we maar de moeite nemen om ons wezenlijk te verbinden.

Het Keltische Jaarwiel der seizoenen in vogelvlucht.

Graag vertel ik je meer over Het Keltische jaarwiel, er zit zoveel informatie en praktische symboliek besloten in dit wiel dat het niet in één artikel te behandelen valt. Hier even in vogelvlucht door de vier seizoenen. Het wiel waarover we het hebben is oud en toch tijdloos. Daarom is het zeer passend in onze huidige tijd. We mogen de verbinding weer herstellen met onze prachtige natuur.

Na de stille, verdiepende winter komt altijd weer de heldere, frisse lente met haar nieuwe heldere energie. Deze belofte wordt altijd weer waargemaakt. Na de stilte van de winter ontvouwt alles in de natuur zich opnieuw en groeit alles tot de volle wasdom die het in de uitbundige zomer laat zien. In de hoogzomer zou je de natuur hoogzwanger kunnen noemen. Daarna breekt de tijd van oogsten aan die tevens een tijd van loslaten betekend. Zo laten de bomen hun bladeren in de magische herfst los, de periode van verval breekt aan.

Dan lijkt het wiel weer tot stilstand te komen, maar dat is slechts schijn… Het is de beweging van dood naar wedergeboorte want als de dagen zich weer lengen zijn diep in de aarde opnieuw de eerste roerselen van de nieuwe groei alweer voelbaar en komen de sapstromen weer op gang. De kracht om naar buiten te treden begint heel langzaam weer toe te nemen. Het natuurlijke ritme van ons mensen is niet anders en zit evengoed ook in ons. Als je je wezenlijk verbindt met de natuur en haar cycli ervaar je hoe helend, inspirerend en rustgevend het is om dit te doen. De natuur is altijd in haar element en dat ben jij ook, als je bewust in verbinding bent.

Dit blog artikel is een onderdeel wat ik geschreven heb voor een eindscriptie en voor het tijdschrift: De Natuur Uw Arts.