Blog artikel

Bijvoet, het Smudge Kruid van hier

by | sep 29, 2019 | Bijvoet, Energetisch reinigen, het oude Europa, Smudgen | 0 comments

Afgelopen week maakte ik smudge sticks van bijvoet. Als ik met dit kruidje werk dan doe ik dat vooral met losse kruiden. Nu vond ik het leuk om ook sticks te maken. In mijn kruiden- en bloemencirkel had ik de bijvoet de hele zomer bewust laten staan. Een ander zou hebben gezegd “weg met dat onkruid”,  jammer vind ik dat. Want bijvoet is een krachtig kruidje van onze eigen bodem.

Tijdens rituelen en ceremonies wordt er veel gewerkt met witte salie om bijvoorbeeld energetisch te reinigen. Witte salie is geen kruid van onze grond, bijvoet is dat wel en heeft een soortgelijke werking. Waarom wordt er toch zo vaak voorbij gelopen aan wat hier in ons eigen landje groeit en bloeit? Ik vind het leuk om ‘onze’ bijvoet eens in het zonnetje te zetten en jou te vertellen wat je ermee kunt. Ik ben nieuwsgierig naar hoe het hier in het oude Europa nou ging. Ik onderzoek, ons Europesche oorspronkelijke sjamanisme. Diep onder de grond liggen hier veel schatten van voor de komst van het christendom begraven. De kennis en wijsheid is als het ware overwoekerd. Tijd om te wieden dus… Ineke, een lieve vriendin, zei het vandaag zo: “Alles wat van dichtbij komt hoeft niet vervuilend vervoert te worden. Laten we maar eens goed kijken wat de echte bron van CO2 is. Durf te kijken en durf te veranderen.” En daar ben ik het helemaal mee eens.

Bewust kijken wat er vlak bij onze voeten ligt

Waarom moeten we zonodig de dingen die we nodig hebben van ver halen? Is wat van ver komt per definitie beter? Wie zegt dat? Is het niet beter om te werken met dat wat hier groeit en bloeit en ons opnieuw te verbinden met ons eigen bodem en onze eigen roots? Wie lokaal koopt en gebruikt, laat een vele malen kleinere ecologische voetafdruk achter en steunt ook nog eens de lokale economie en ondernemers. Dit in tegenstelling tot de veel te machtige multinationals.

Bijvoet – Artemisia

Bijvoet komt uit het geslacht van Artemisia.
Wist je dat het geslacht Artemisia ons vier prachtige kruiden geeft? Hier noem ik ze alle vier even in het kort.

  • Alsem:  Artemisia absinthium L. Dit kruidje is de sterkste van de vier en wordt/werd gebruikt bij het maken van Vermouth. De Alsem is in grote concentratie gevaarlijk (aldus Mellie Uyldert). Dit kruid is inmiddels zeldzamer dan bijvoet geworden.
  • Bijvoet: Artemisia vulgaris, komt veel voor, langs wegbermen en op ruige plaatsen. Als dit kruid groot is gegroeid, wat heel snel gaat, heeft het vertakkingen van roodbruine tot paarsbruine stengels en kan manshoog worden. De stengels lijken vaak echt op takken.
    De bladeren zijn aan de onderkant prachtig zilverwit hierdoor zijn ze ook goed te herkennen.
  • Citroenkruid: Artemisia abrotanum L. is een rossig struikje dat ruikt naar, hoe kan het ook anders, citroen. Verwarrend genoeg zijn er ook andere planten die soms met dezelfde naam worden aangeduid. Dit zijn: Citroenmelisse (Melissa officinalis L.) en Citroengras (sereh).
  • Dragon: Artemisia dracunculus L. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw. In de eeuwen daarvoor is er geen vermelding van dit kruid gevonden. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. De gekrulde wortel en de vorm van de bladeren lijken op drakentongen, vandaar de naam.
  • Een ezelsbruggetje om de vier soorten Artemisia te onthouden is: A B C D.

Waar komt de naam Artemisia vandaan?

Deze naam stamt hoogstwaarschijlijk af van Artemis zij was de Griekse godin van de jacht, geboorte en de maan. De Romeinen hadden de godin Diana. Zij was het equivalent van Artemis. Artemis is in de Griekse mythologie de tweelingzus van Apollo. Ze is de dochter van oppergod Zeus en Leto (godin van de duistere nachten). Artemis behoort tot de twaalf hoofdgoden die volgens het Griekse geloof op de berg Olympus woonden.

Wat is smudgen en wat doet bijvoet als je het smudged?

Smudgen is energetisch reinigen met rook, in een couldron of een abaloneschelp. Als Smudgekruid werkt bijvoet, beschermend, geeft kracht, reinigt en stimuleert je dromen. Bijvoet is dan ook een droomkruid, het kruid kan je ondersteuning bieden bij ‘helder’ dromen. De smudge sticks die ik afgelopen week maakte hangen nu te drogen en zijn binnenkort ook te koop.

Bij-voet-geloof: De boeren vlochten vroeger kransen van bijvoet en hingen die aan hun huis om brand en blikseminslag te voorkomen. En de wortel van bijvoet werd aan het huis gespijkerd om kwade geesten te weren.

Een bewezen geneeskruid:

Om wat voorbeelden te noemen. Het kruid stond eeuwenlang bekend als ‘Moeder der kruiden’. De Romeinen bijvoorbeeld stopten bijvoet, tijdens de lange marsen die zij liepen, in hun schoeisel. Hierdoor werden zij veel minder snel moe.

De geneeskracht van bijvoet heeft zijn weg ook naar China gevonden. De Chinese geneeskunde gebruikt bijvoet als basis voor moxa, welke als alternatief voor de acupunctuur-naalden op de energielijnen van het lichaam wordt gelegd. Zelf heb ik dit aan den lijve mogen ondervinden. De geneeskracht van bijvoet is onlangs bevestigd door de wetenschap omdat bleek dat stoffen uit bijvoet ook malaria kunnen genezen.

Bijvoet 1 van de 9 heilige kruiden

Bijvoet werd al door de Kelten en Germanen beschouwd als één van de 9 krachtkruiden of 9 heilige kruiden. Het was een toverkruid aangezien men in die tijd dacht dat wie bijvoet bij zich droeg onvatbaar was voor toverspreuken, schadelijke dieren en vergif. Hoe het ook zij, wees je bewust van wat er Bij je Voeten ligt en maak contact met de aarde onder je, het is allemaal veel dichterbij te vinden dan je denkt.

Ik wens je een prachtige herfst en magische avonturen en momenten met de kruiden van hier. Wees je echter bewust van de kracht die van kruiden uit gaat. Verdiep je wezenlijk en vraag bij twijfel advies aan een deskundige.

“Artemisia – Mugwort, Motherwort sacred to Venus – help me to see beyond the world of effects, to the world of causes and meaning, of beauty and power. May fatigue be banished, protection be always about me.”
~Phillip Carr Gomm~
Inspiratiebronnen: Wikipedia, Mellie Uyldert, Astrologie ws, Bijvoet.org