Blog artikel

Johannesolie maken

by | jul 21, 2015 | Uncategorized | 0 comments

Wat ik vanmiddag ga doen? Ik ga op pad voor het Sint-Janskruid. Gisteren kwam het kruidje ook weer eens voorbij op Facebook en  keer op keer geniet ik zo van al die kleine zonnestralen van het Sint-Janskruid in het bos en in bermen en waar dan ook. Het kruidje heeft zich goed uitgezaaid er is weer overvloed in de natuur. Tijd dus om te oogsten… Nu is er voldoende  om de winter door te komen. En wat ik er mee ga doen is olie maken. Het recept deel ik graag, ik heb het uit het boek: In het Licht van de Maan, maar eigenlijk is de basis een oeroud recept van onze voorouders.

Waar het goed voor is? Voor veel dingen…Wat dacht je van: huidklachten zoals eczeem, kloven, schrale huid, maar ook bij brandwonden, of als je verbrand bent door de zon. Maar ook voor oorpijn zeer geschikt, af en toe een druppel in het oor is al voldoende. Of als je bijvoorbeeld veel masseert is het ook een fijne olie want het zorgt voor een goeie doorbloeding en brengt het zonnetje in je, ze zorgt zo dus voor warmte in jou.  Wel oppassen met in de zon gaan, het maakt de huid namelijk gevoelig voor de zon.

Het recept: Neem 20 gram verse bloemetjes van het Sint-Janskruid en 100 ml (biologische) zonnebloemolie. Vul een pot met deksel, of dek hem goed af, voor tweederde met de bloemetjes en vul de pot aan met de olie, zorg dat de bloemen helemaal onder de olie staan. Laat dit vier tot zes weken staan op een plek in de zon, bijvoorbeeld in de vensterbank. Schud en draai de pot elke dag. De olie is klaar als ze dieprood van kleur is. Dan kun je de olie zeven door een dunne doek maar doe dat met aandacht in alle rust en niet knijpen want dan komt er vocht mee en dat is niet de bedoeling. Als je het in een donkere fles maakt,  kun je de Johannesolie een jaar bewaren.

Veel plezier met de wondertjes van Moeder Natuur, met kruidige groet, Bianca.

Ook vraag ik je het onderstaande ook even aandachtig te lezen!

Ik vind het mooi als mensen de weg naar de natuur (terug) vinden. Maar ik vraag je te letten op het volgende. Het gebruik van kruiden is altijd je eigen verantwoordelijkheid. Bij twijfel als je bijvoorbeeld diverse regulieren medicijnen gebruikt, schakel dan een deskundige of een arts in. Het Sint-Janskruid is bijvoorbeeld niet geschikt om te gebruiken bij zwangerschap en zogen en ook niet als je een UV bron gebruikt. Bij diepe depressie overleg dan ook met behandelend arts.

 

Bronnen: Onze voorouders, Moeder Natuur, In het Licht van de Maan, Kruidenwijsheid.