Winter…

De natuur trekt zich ten diepste terug in haarzelf en ontwaakt pas weer in de Lente. Volg jij het voorbeeld van de Natuur? Wij zijn immers Natuur en dit winterse pad van innerlijke reflectie kan er voor zorgen dat je je angsten weet te doorgronden en kunt loslaten. Stap daarom de Stilte van je eigen wezen in, daar waar het warm en veilig is. Vol vertrouwen kan je je angsten, die gebaseerd zijn op je eerdere ervaringen in het verleden en je verwachtingen van de toekomst, aanschouwen en loslaten door er simpelweg geen aandacht meer aan te schenken. Je bent in het Hier en Nu aanwezig wat het leven zoveel makkelijker en mooier maakt.

Symbolen en concepten van de Winter zijn: verstilling, geborgenheid, rust, sereniteit, kou en donkerte, nacht, middernacht, kale bomen en landschappen, ouderdom en dood.
De winter is goed voor: innerlijke reflectie, tevredenheid, stil staan, je verbinden met je innerlijke diepte.
Het element wat bij de winter hoort is: Aarde.
Winterfeesten zijn: Samhain rond 1 november en de Winterzonnewende rond 21 december.

Lente…

Alles ontwaakt weer in de Natuur en in de natuurlijke cyclus begint de Lente al met Imbolc, op 1 februari. Volgens de algemeen gebruikte Gregoriaanse kalender duurt het dan nog wel even voordat de Lente er is. Maar wij houden ons liever aan de natuurlijke cyclus. De energie van de Lente is onstuimig, nieuw, nieuwsgierig, bruisend en verliefd. Je kunt daar gebruik van maken bij de thema’s die jou in de weg zitten. Doe iets leuks en maak zo gebruik van deze frisse nieuwe pure Lente-energie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de jonge lammetjes die zo vrij en blij dartelen in de wei of naar hoe de krokussen zich een weg banen vanuit het donker van de Aarde naar het licht van de Zon en laat de Natuur jou de weg wijzen. Wat mag er bij jou ontwaken deze Lente?

Symbolen en concepten van de Lente zijn: knoppen, kiemende zaden, ontwaken, geboorte, vernieuwing, nieuwsgierigheid, verliefdheid, vol zijn van nieuwe hoop.
De Lente is goed voor: de grote schoonmaak in je huis maar ook in je geest.
Het element wat bij de Lente hoort is: Lucht.
Lentefeesten zijn: Imbolc rond 1 februari en de Lente Equinox rond 21 maart.

Zomer…

De dagen en de avonden zijn weer heerlijk lang. We genieten volop van veel en lekker buiten zijn, want het is zomer! Een naar buiten gerichte energie is duidelijk voelbaar in de natuur en dus ook in ons. Het element vuur is volop aanwezig. Deze vuurkracht daagt je uit om je creativiteit te laten zien. Vuur brengt warmte, maar zorg er voor dat het een lekker vuurtje blijft en niet omslaat in een heftig vuur, balans is belangrijk dat is wat de natuur ons ook laat zien.
Door je creativiteit te laten stromen vanuit deze vuurkracht kom je in de flow terecht. De Zomer is hier het seizoen bij uitstek voor. Ga je ook met de stroom van de natuur mee? Gebruik deze vurige kracht die altijd in jou aanwezig is en lach naar het leven zodat het leven ook naar jou lacht. Want wat je zaait zul je immers oogsten. De Zomer is een tijd van overvloed dit zie je in alles terug in de natuur. Elke tak zingt van leven en de volwassen bladeren wedijveren met elkaar om het sterke licht van de zon op te vangen die in zijn optimale positie boven hen staat. De bladeren fluisteren naar elkaar in briesjes wind. Zij delen de overvloedige energie van dit seizoen. Wat heb jij vanuit overvloed te delen? Stap er in, volg de natuurlijk flow. De natuur zal je ondersteunen als je haar het vertrouwen geeft. Straks, na de zomer, kunnen we weer met een gerust hart naar binnen keren. We richten onze aandacht dan weer meer naar binnen en we nemen de Zonnekracht en de energie van het Sint Janskruid mee naar de donkere winterse dagen. Het Sint Janskruid nodig je uit om de Zon in je leven uit te nodigen. Laat de Zon toe in je hart en laat hem de wereld in stralen!
St. Jan zegt ook “Gooi je zorgen in ‘t vuur om te transformeren naar kracht” dus maak dat buiten vuurtje en doe er je voordeel mee…

Symbolen en Concepten horende bij de Zomer zijn: Bloemen, het Hoogtepunt en het Middelpunt van het Jaar, Overvloed, Balans & Evenwicht.
De Zomer is goed voor: Aktie & Daadkracht, Genieten & Plezier maken.
Het Element dat bij de Zomer hoort is: Vuur.
De Windrichting: Zuiden.
Het Kruid voor de zomer is: Sint Janskruid
Zomerfeesten zijn: Beltane rond 1 mei (de Keltische seizoenen vallen anders en lopen beter synchroon met het ritme van de natuur), de Zomerzonnewende Viering rond 21 juni en het Sint Jansfeest op 24 juni.

 

Herfst…

De herfst is een tijd van loslaten en zeker ook van oogsten en de magie viert hoogtij in dit seizoen. Mystieke wolken, prachtige paddestoelen een kleurrijk pallet van bladeren, de natuur maakt er weer mooi kunstwerk van, zij is onze spiegel, leven met en volgens de seizoenen zal je verrijken. Voor onze voorouders begon het nieuwe jaar met de donkere helft, net zoals de nieuwe dag voor hun altijd begon met het invallen van de duisternis. Er waren toen alleen maar een donkere helft en een lichte helft, Giamos en Samos genaamd. We gaan nu de donkere tijd weer in, dit betekend dat de tijd is aangebroken om weer naar binnen te gaan, zowel fysiek als geestelijk. Velen hebben een angst voor het donker en dus ook voor het donkere jaargetijde, terwijl het enige wat je in je diepste zelf tegen kan komen is het mysterie dat je zelf bent… Een prachtig wezen van licht. Zo kom je de waarheid tegen en wat is er mooier dan de waarheid met geopend vizier te aanschouwen? Het is een tijd van loslaten en de bomen laten je dat zien in alle eenvoud.

Symbolen en concepten van de Herfst zijn: vruchten, koren, oogst, vergaan van het leven, stervende bladeren en planten, volwassenheid.
De Herfst is goed voor: Loslaten, jezelf opnieuw verbinden met je kern, oogsten.
Het element wat bij de Herfst hoort is: Water.
Herfstfeesten zijn: Lughnasadh rond 1 augustus en de Herfst Equinox rond 21 september.