Keelzang (Hőőmii) & Boventoonzang

Hőőmii (Mongools voor keelzang) is een verzameling zangstijlen uit de bijzondere sjamanistische/boeddhistische culturen van de Mongoolse en Tuvaanse steppebewoners. Wanneer je Hőőmii zingt, laat je solo schijnbaar twee of meer tonen tegelijk horen. Uit het ‘normale’ stemgeluid worden, door middel van verschillende technieken, de boventonen of juist de ondertonen versterkt. Het gevolg is een magisch zanggeluid dat weet te verwonderen. En wat is er nou passender dan dit in onze Ger (yurt) te beleven? Want net zoals Hőőmii vormt deze bijzondere nomadentent een belangrijk en onafscheidelijk onderdeel van de Mongoolse en Tuvaanse nomadencultuur.

Het beoefenen van Keelzang werkt bevrijdend voor je stem. Verdiep je in een bijzonder manier van het gebruik van de menselijke stem, en wel jouw eigen stem. Laat je erdoor betoveren en meevoeren op een reis door ruimte en tijd. We reizen samen naar de steppe van Mongolië en Tuva, niet fysiek maar wel in klank. In de klanken van Hőőmii zit een diepe verbinding met de natuur verscholen. Je hoeft niet eens zangervaring te hebben om deze ervaring aan te gaan, het enige wat het van je vraagt is dat je je openstelt voor een nieuwe ervaring. Het is verbazingwekkend wat je met je eigen stem aan klanken kunt produceren.

De menselijke stem is een van de meest veelzijdige ‘muziekinstrumenten’ die er bestaan. De mogelijkheid van het zingen van boventonen is een van de aspecten die de stem tot zo’n bijzonder veelzijdig instrument maakt. In Mongolië en in de Russische autonome deelrepubliek Tuva (noord-westelijk grenzend aan Mongolië) bestaat een zeer oude traditie van keelzang of boventoonzang zoals dit ook genoemd wordt. Het zijn de stijlen uit deze traditie(s) waar we ons in gaan verdiepen tijdens deze cursus. De Mongoliërs en Tuvanen zij nomadische jagers/herders volken die in de Ger (Yurt) de uitgestrekte steppe met haar ontberende klimaat bewonen. Deze manier van zingen is onder andere ontstaan door het imiteren van verschillende natuurgeluiden op de steppe en in de bergen.


Keelzang & Boventoonzang Workshop

Voor wie?
Voor degene die graag kennis wil maken met de bijzondere zangtechnieken die de boventonen en ondertonen zo mooi hoorbaar maken. De Workshopdag is een mooie opstap naar de Cursus maar tevens heel goed op zichzelf te volgen.

Wat, waar, wanneer en kosten?
Vier uur les met een uurtje pauze ertussen.
In onze yurt op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Op… in de nazomer van 2018… datum volgt… van 10:00 uur tot ±15:00 uur.
€65,- incl. biologische vegetarische soep, kruidenthee met wat lekkers erbij.

Doe mee!
Geef je op via de e-mail: menno@hetiseral.nl of telefonisch 
bij Menno 06 21573105.


Cursus Hőőmii (Mongoolse Keelzang) en Boventoonzang

Voor wie?
Voor degene die zich wil verdiepen in de Mongoolse en westerse zangstijlen die de boventonen en ondertonen zo mooi hoorbaar maken. Een prachtige methode om je klanken te ‘bevrijden’.

Wat, waar, wanneer en kosten?
Drie lessen op zondagen met steeds voldoende tijd ertussen om te kunnen oefenen.
In onze Ger (Mongoolse yurt) op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Les 1: op zondag 25 februari van 13:30 uur tot ±16:30 uur.
Les 2: op zondag 11 maart van 14:00 uur tot ±16:30 uur.
Les 3: op zondag 25 maart van 14:00 uur tot ±16:30 uur.
€135,- incl. oefenhandleiding en kruidenthee met wat lekkers erbij.

Terugkomkorting: Wie na het volgen van de ‘Keelzang & Boventoonzang Workshop (Throat singing)’ van 4 februari jl. deze cursus volgt doet mee voor €120,-.

Doe mee!
Geef je op via de e-mail: menno@hetiseral.nl of telefonisch 
bij Menno 06 21573105.


Cursus Hőőmii (Mongoolse Keelzang) en Boventoonzang voor Halfgevorderden

Wat, waar, wanneer en kosten?
Drie lessen met steeds twee weken ertussen waarin je kunt oefenen. Speciaal voor halfgevorderden die na het leren van de grondbeginselen van Boventoonzang en Hőőmii zich graag in de Ger verder willen verdiepen in deze speciale zangkunst. Het maakt niet uit of je eerder bij mij hebt geleerd of van jezelf of elders. Wel is het van belang, in verband met het niveau van de groep, dat je al een basis hebt ontwikkeld. We gaan aandacht geven aan vrije compositie en improvisatie, samenzang, gebruik van instrumenten en meer…
In onze Ger (Mongoolse yurt) op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Les 1: op zondag 22 april van 14:00 uur tot ±17:00 uur.
Les 2: op zondag 6 mei van 14:00 uur tot ±16:30 uur.
Les 3: op zondag 3 juni van 14:00 uur tot ±16:30 uur.
€135,- incl. oefenhandleiding (als je die nog niet hebt) en kruidenthee met wat lekkers erbij.

Terugkomkorting: Wie na het volgen van de beginnerscursus van 25 februari jl. deze cursus volgt doet mee voor €120,-.

Doe mee!
Geef je op via de e-mail: menno@hetiseral.nl of telefonisch 
bij Menno 06 21573105.

Privé lessen op afspraak

Wist je dat de privélessen Keelzang & Boventoonzang die Menno geeft in onze Ger plaatsvinden? De Ger is een heerlijke plek om te zijn. Laat staan om keelzang en boventoonzang in te beoefenen. Zo gauw als je er binnenstapt voel je een rust over je heen komen. Deze rust is een prima start om jezelf in een prettige en veilige omgeving te verbinden met jouw muzikale bron, en jezelf zo, met behulp van de aanreikingen die Menno je doet, verder te ontdekken en te groeien in jouw keelzang en je boventoonzang. En de Mongoolse sfeer van de Mongoolse yurt (of eigenlijk Ger) draagt natuurlijk ook bij aan de hele beleving van deze lessen.

Waar, wanneer en kosten?

In onze yurt op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Op afspraak, de eerste les duurt anderhalf uur, eventuele opvolgende lessen plannen we in overleg.
€50,- per uur, bij andere lesduur is de prijs naar rato. Dit is incl. kruidenthee en wat lekkers erbij.

Doe mee!

Geef je op via de e-mail: menno@hetiseral.nl of telefonisch 
bij Menno 06 21573105.

Meer informatie over Keelzang en over de Mondharp

Keelzang (Mongools: Hőőmii) ook wel foutief Boventoonzang genoemd, is een bijzondere zangtechniek die ontwikkeld is in Centraal of Noord Azië en voorkomt bij verschillende culturen. Met name Mongolië en de Russische autonome deelrepubliek Tuva (noord-westelijk grenzend aan Mongolië) staan bekend om hun keelzangers (denk bijvoorbeeld aan: Okna Tsahan Zam, Chirgilchin of Huun-Huur-Tu) maar ook andere Turkse volkeren, zoals de Altai, Chakassen, Basjkieren, Kazakken en Oezbeken praktiseren deze zangtechniek en zelfs de Ainu uit Japan, de Inuit uit Alaska en de Samen uit Lapland kennen vormen van keelzang.

Door heel bewust gebruik te maken van de verschillen in klank tussen de verschillende klinkers is het mogelijk om naast de met de stembanden gezongen grondtoon, de boventonen daarvan zo te versterken dat het lijkt alsof je een extra stem hoort. Keelzang leren vraagt oefening en concentratie. Bij het boventoon zingen zingt men als het ware vanuit zijn rug, waarbij een ontspannen houding en een goed contact met de aarde belangrijk is.

Ook de muziek die je met de Mondharp (Mongools: Khomus) kunt maken is gebaseerd op het spelen met de boventonen maar ook met ritme. Het is bijzonder om te horen hoeveel verschillende geluiden er met zo’n eenvoudig en klein instrument gemaakt kunnen worden. In feite is het zo dat je zelf een belangrijk onderdeel van het instrument bent want je beïnvloed de klank door het gebruik van je adem en de veranderingen in je mond- en keelholte. Het gelijktijdig oefenen in zowel het mondharp spelen als op de keelzang heeft vaak een versnellend effect op de leercurve. De mondharp komt in veel verschillende culturen voor, het is namelijk het meest wijd verspreide muziekinstrument ter wereld.