Didgeridoo les

Cursus, Workshop en Privéles Didgeridoo 

De didgeridoo heeft een zeer ‘aardse’ klank die veel weg heeft van de grondtoon van onze eigen Moeder Aarde. Het is dan ook een bijzondere ervaring om op dit instrument te leren spelen. Het bespelen van dit instrument is een bijzondere ervaring, Het werkt sterk aardend, zet je gedachten even aan de kant en roept een sterk oergevoel op. Maar de werking van de didgeridoo is zeker ook bijzonder vanwege de daarbij gebruikte ademtechniek die ook goed helpt tegen lichamelijke ongemakken als slaapapneu en snurken. In deze cursus zullen we ons samen verdiepen in de basistechnieken die onmisbaar (maar o zo leuk) zijn voor een didgeridoo speler. Dit zijn lessen waarin je zelf veel op je instrument speelt en die geschikt zijn voor iedereen tussen 10 en 100 jaar.

Menno heeft bijna 25 jaar speelervaring op de didgeridoo en heeft veel ervaring met het lesgeven in en op verschillende etnische instrumenten. In de lessen die hij geeft gaat hij serieus met de lesstof aan de gang maar houdt er tegelijkertijd humor en ontspanning in. Hij speelt en geeft les in wat men ‘oldschool stijl’ noemt. Je leert bij hem een meditatieve maar ook ritmische manier van spelen met elementen van Australische traditionele Arnhemland-stijlen.

Menno is begonnen met didgeridoo spelen in 1994 en heeft zich in eerste instantie de basics van de didgeridoo helemaal zelf eigen gemaakt. Later heeft hij ook workshops en masterclasses gevolgd bij enkele grote namen in zowel diverse traditionele (aboriginal) speelstijlen, als in de contemporary, meer westers georiënteerde speelstijlen. Hij heeft zowel in Europa als in Arnhemland Australië onderricht gevolgd van onder andere: Djalu Gurruwiwi, Mr. Mununggurr ✝ (Yothu Yindi), Darryl Dikarrna Brown (White Cockatoo), Mark Atkins, Charlie McMahon, Mike Jackson, Gary Thomas, Si Mullumby.


Didgeridoo Beginners Workshop op aanvraag

Wat, waar, wanneer en kosten?
Vier uur les met een uurtje pauze ertussen.
In onze yurt op ’t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Of op een door jou gekozen locatie, dan komen er nog reiskosten bij á €0,30/km.
Wanneer: Op aanvraag, als je met minimaal 5 deelnemers komt plannen we in overleg een workshop van 2 x 2 uur met een pauze ertussen.
Kosten: €55,- p.p. incl. kruidenthee met wat lekkers erbij en eventueel gebruik van een eenvoudige oefen-didgeridoo.

Interesse? Leuk!
Neem contact op via: menno@hetiseral.nl of: 06 21573105.


Didgeridoo Beginners Cursus op aanvraag
Waar: In onze yurt op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Wanneer: Op aanvraag, als je met minimaal 5 deelnemers komt plannen we in overleg een cursus van drie lessen. De eerste les is 3 uur daarna volgen nog twee lessen van elk 2½ uur. We houden steeds twee á drie weken de ruimte tussen de lessen om zo ruim voldoende oefentijd te hebben.
Kosten: €120,- incl. kruidenthee met wat lekkers erbij en eventueel gebruik van een eenvoudige oefen-didgeridoo.

Heb je interesse? Leuk!
Neem dan contact op via: menno@hetiseral.nl of: 06 21573105.


Privé lessen op afspraak
Wist je dat alle privé lessen Didgeridoo die Menno geeft in de Ger (Mongoolse yurt) plaatsvinden? Onze Ger is een heerlijke plek om alleen al eenvoudig te zijn, laat staan om didgeridoo in te spelen. Zo gauw als je er binnenstapt voel je een rust over je heen komen. Deze rust is een prima start om jezelf in een prettige en veilige omgeving te verbinden met jouw muzikale bron en jezelf zo, met behulp van de aanreikingen die Menno je doet, verder te ontdekken en te groeien in jouw didgeridoo-spel.
Waar, wanneer en kosten?
In onze yurt op ‘t Broecksehof, Vorstersweg 3, 7382 AS Klarenbeek.
Op afspraak, de eerste les duurt anderhalf uur, eventuele vervolg-lessen plannen we in overleg.
€50,- per uur, bij andere lesduur is de prijs naar rato. Dit is incl. eventueel gebruik van een oefen-didgeridoo, kruidenthee en wat lekkers erbij.

Interesse? Leuk!
Neem contact op via: menno@hetiseral.nl of: 06 21573105.

Achtergrond informatie

Een didgeridoo is een door de termieten uitgeholde eucalyptus boomstam of tak, die bespeelt wordt als ritmisch blaas-instrument door de oorspronkelijke bevolking van Australië, de Aboriginals. Rockart toont aan dat het om een zeer oud instrument gaat, we hebben het hier over tienduizenden jaren. Het instrument is bekend om z’n lage, volle bas grondtoon, in het Engels drone genoemd, met in de hogere frequenties veel boventonen. Van oudsher wordt het instrument door verschillende aboriginal stammen gebruikt voor de begeleiding van ceremoniën en ‘gewone’ maar nooit betekenisloze zang en dans, liedjes dus. Tegenwoordig wordt het instrument over de hele wereld bespeeld, door vele verschillende mensen met allerlei uiteenlopende doeleinden.

De didgeridoo werkt op zich zelf niet helend. Wel kunnen de intentie en de kundigheid van degene die het instrument bespeelt helend werken. De didgeridoo kan je ook heel mooi helpen op het pad van bewustwording en je uitnodigen om jezelf te helen. En niet in het minst wanneer jij degene bent die er op speelt. Het bespelen van de didgeridoo en zeker ook het leren spelen ervan kan daarom een leerzame en helende ervaring zijn die zeer inspirerend werkt. Het ondersteunt de bewustwording van klank in het algemeen, van de ademhaling, van het gehoor en van de stem, maar vooral ook de bewustwording van je Zelf. Je krijgt ook meer inzicht en beheersing in het vormen van klanken met je mond. De didgeridoo wordt sinds kort zelfs ingezet door de medische wereld bij de behandeling van snurken en slaap-apneu.
En wanneer ‘het cirkeltje eenmaal rond is’, als het je lukt om in één stuk ononderbroken op de didgeridoo te spelen terwijl je de circulaire ademhalingstechniek gebruikt dan is het bespelen van de didgeridoo ook een geweldig goede manier om in trance te komen.

Photo by Glen DillonGlen Dillon (Own workOwn work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons