Blog artikel

De Beuk – Phagos – haar symboliek en haar verhaal

by | okt 8, 2014 | Natuurbeleving | 0 comments

De majestueuze Beuk, mag ik wel zeggen…

Ze kan wel 200 tot 300 jaar oud worden en zo groot en ook zo groots zijn. Altijd als ik door de beukenlanen loop, voel ik me nederig en maak ik een buiging voor haar. Ze laat me altijd zien hoe je jezelf grond en verbindt met de aarde en met de hemel boven je. Dit brengt je in balans. Zet jezelf neer, precies zoals je bent!

De woorden beuk en boek hebben dezelfde achtergrond en dat heeft alles te maken met communicatie, op alle vlakken. Deze gedeelde achtergrond is nog steeds terug te vinden in verschillende dialecten waar het woord boek voor beuk gebruikt wordt. Daarnaast is deze oude woord verwisseling zelfs in andere Europese talen terug te vinden, waaronder in het Engels, Duits en Zweeds. Op de gladde bast van de beuk kan je immers schrijven en dat werd volop door onze voorouders o.a. de Kelten en Germanen gedaan. Via de beuk werd gecommuniceerd en ook staat zij bekend als communicatie kanaal met de voorouders. Nog steeds worden er hartjes, namen, spreuken of wat dan ook gekrabbeld op haar mooie gladde bast. Doordat zo de geschiedenis van wat er gebeurde werd vastgelegd, werd ‘wijsheid uit het verleden’ één van de symbolen voor Phagos (zoals de Beuk in het Ogham-schrift genaamd is).

Phagos legt verbinding met het verleden en brengt zo oude wijsheid en alle kennis die in onze geest zit opgeslagen aan het licht. Vele antwoorden die wij zoeken zitten besloten in ons verleden, tijd voor onderzoek dus! De beuk kan je ondersteuning geven bij het volgen van jouw wezenlijke pad en je zo helpen je bestemming te vinden. Heb jij zelf al wel eens bewust contact gemaakt met de Beuk? Als je contact met haar maakt, kan het je vergemakkelijken om contact te maken met jouw eigen kern. Zij geeft je inzichten in je creativiteit. De beuk heeft een zeer vrouwelijk karakter. Kijk eens naar haar mooie, diepe wortel partijen, ze is zo sterk verbonden met de aarde.

Volgens de natuurgeneeskunde (die letterlijk veel traditioneler is dan de ‘traditionele geneeskunde’) zijn beukenblaadjes o.a. zeer geschikt tegen ontstekingen. Leg een blaadje op de ontsteking en dit zal de felheid van de ontsteking wegnemen en verzachting bieden.

Het is hoog tijd dat we ons (opnieuw) verbinden met de natuur en haar krachten, dit is wat wij zijn. Weet dat alles in de natuur bezield is…

Praktisch voor jezelf uit te voeren:

Draag een stukje beukenhout bij je, dat stimuleert je creativiteit. Ook kan je je intentie(s) kerven in een beuken takje en deze dan bij de mooie dikke wortels begraven, zo worden deze geaard en dus makkelijker verwezenlijkt in het dagbewustzijn.

Oud Volksgebruik:

Om erachter te komen hoe het weer in de winter zou worden hakte men op Allerheiligen (Samhain,1 november) in een beuk. Wanneer de wond droog bleef dan moest men met een strenge winter rekening houden. Beukenhout, gekapt met nieuwe maan, is duurzaam en wordt niet door de houtworm aangetast. Het drinken van water uit een holle beuk zou schurft en andere huidziekten genezen. Als er veel beukennootjes zijn zal de winter streng worden.