De dertien Heilige Nachten

BY IN Cirkel, Intuïtieve klank, Meditatie, Nieuws NO COMMENTS YET , , , , , , , ,

Stille nacht, heilige nacht…

Toen ik als kind in het kinderkerkkoor zong, was ik blij en verheugd als de nachtmis begon. Ik mocht weer zingen in de kerk, na weken oefenen met dirigent Nico. Dan mocht ik eindelijk ook weer mijn lange jurk aan. Joepie, wat een feest!! Na afloop van de nachtmis ging onze familie altijd samen eten. Als kind vond ik het samen eten in de nacht altijd spannend… Voor mij was de decembermaand altijd een bijzondere en magische maand. Buiten is het donker, overal zie je lichtjes, samenzijn en samen eten, cadeautjes natuurlijk en wat al niet meer. Nu heeft deze periode voor mij een nog diepere en bewuste betekenis gekregen, waarin de vreugde en de magie van deze periode wel bewaard zijn gebleven. Wat eraan is toegevoegd dat is het dieper voelen waardoor mijn innerlijk weten wordt gevoed in een serene en stille tijd waarin ik een zekere diepte voel…
Een gevoel dat woorden krijgt in het welbekende ‘stille nacht(en) heilige nacht(en)’…

Ik hou van de seizoenen en in de seizoenen heeft iedere maand heeft haar eigen klank en kleur… Ware wondertjes in de energie zijn het. Ik heb het hier dan ook niet over overdreven hoeveelheden, veel te dure cadeaus en het teveel aan voedsel wat geconsumeerd wordt en waarvan veel te veel wordt weggegooid. Wat de meerwaarde van deze maand is, dat is de verbindende factor en het van nature meditatieve karakter. Donker is de tijd van verstilling en bezinning, al kleven er voor velen veel stress en te veel verplichtingen aan deze tijd. En dat hoeft niet zo te zijn… Tenminste wanneer je hierin bewust andere keuzes maakt. Weg met die verplichtingen en eventueel daarbij opspelende schuldgevoelens. Voel eens wat er echt in je hart leeft en maak vanuit dat gevoel bewust (nieuwe) keuzes.

Op 24 december beginnen de dertien Heilige Nachten. Deze periode wordt ook wel ‘de dagen buiten de tijd’ genoemd. Een bijzondere periode om bij alles stil te staan en te ‘cocoonen’ je te laten inspireren door de stem van je hart, je zielsverlangen fluistert in de diepe stilte…

Pieknachten in deze periode zijn de nacht van 24 op 25 december, 31 december op 1 januari en de nacht van 5 op 6 januari. De eerste Heilige Nacht is dus de kerstnacht, de welbekende: Stille Nacht, Heilige Nacht. De laatste Heilige Nacht is de nacht van 5 op 6 januari, in deze nacht kwamen de drie Koningen, de drie wijzen uit het Oosten met heilige geschenken voor de pasgeboren Zoon van het Licht. Wanneer we het licht toelaten in ons innerlijke duister dan brengt dit grote geschenken met zich mee voor ons bewustzijn. Het Oosten symboliseert hierin de rechter hersenhelft, het creatieve, niet rationele deel van onze geest waarin de intuïtie huist. Altijd na de donkere tijd keert het licht weer terug, het is de cirkel van creatie.

De dertien dagen en nachten van deze periode kunnen worden gezien als dagen buiten de tijd en kunnen we beschouwen als een geschenk. Deze dagen buiten de tijd bieden ons de gelegenheid om extra tijd vrij te maken voor bezinning. Voor Kairos (ook wel Caerus genoemd) is dit het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen. Kairos is in de Griekse mythologie de personificatie van de gelegenheid. Hij was het jongste goddelijke kind van de oppergod Zeus. Chronos is de personificatie van de lineaire, meetbare tijd, die staat voor continuïteit. Hij stamt af van de oergod Chaos en wordt meestal voorgesteld als een oude man met een lange grijze baard, misschien beter bekend als Vadertje Tijd.

Ik ben onderweg veel tegengekomen, het ene boek beschrijft twaalf heilige nachten, het andere boek beschrijft dat het er dertien zijn…

Als ik het zelf beschouw kom ik uit op dertien Heilige Nachten. Hoe het ook zij, het is een tijd om de balans op te maken. Maar trek vooral je eigen conclusies en blijf voelen hoe het goed voelt voor jou. In ieder geval is het in deze tijd van het jaar de hoogste tijd om je te verbinden met je binnenwereld. Het is tijd voor rust en bezinning, een tijd van heling. Kijk hoe de natuur nu uitrust tijdens haar winterslaap. Neem haar als voorbeeld… Laat de stilte in jezelf toe en stel geen eisen aan jezelf. Doe wat je hart je ingeeft en laat strakke planning en doelen in deze periode even rusten. Stel jezelf open voor de ware schatten & geschenken van deze tijd van het jaar. In deze nachten en de dagen ertussen is de sluier tussen onze en de andere dimensies flinterdun. De dromen die in deze dertien Heilige Nachten tot je komen kunnen een vooruitblik zijn op de, vanuit het zodiac bekeken, bijbehorende astrologische periode van het komende jaar. (Zie ook de onderstaande tabel.) Ik zal een voorbeeld geven: Als je in de nacht van de ram een bepaalde droom hebt, is dit een boodschap voor de periode, 21 maart /20 april van 2018, de periode van het jaar dat de zon in het teken van de Ram staat. Wanneer je van de dromen in deze periode en de (zeer persoonlijke) symboliek daarin wilt leren is het handig om een notitieblokje op je nachtkastje te leggen. Zo kan je ze veel beter onthouden en heb je de tijd om de betekenis rustig tot je door te laten dringen en op je in te laten werken. De vertaling van de symboliek in jouw dromen kan je het beste zelf doen, de symboliek van je innerlijke beelden is namelijk zeer persoonlijk alhoewel er ook vaak archetypische beelden verschijnen die juist weer heel universeel zijn.

Heb je behoefte aan een extra meditatie in deze periode, dan vind je het misschien fijn om je in te schrijven voor de Sound Meditation, deze vind iedere eerste vrijdag van de maand plaats, zo ook op 5 januari. Deze klankmeditatie gaat dus vooraf aan de nacht van 5 op 6 januari, de Drie Koningen. Mocht je (als vrouw) de allerlaatste Heilige Dag gezamenlijk mee willen beleven, kom dan naar de Koninklijke vrouwencirkel op 6 januari, op Drie Koningen.

De dertien Heilige Nachten zijn verbonden met de twaalf, of eigenlijk dertien tekens van het zodiac en wel in de onderstaande volgorde.

1e heilige nacht: Steenbok van 24 op 25 dec. Periode van het jaar 2017/18 : 21 december/20 januari.
2e heilige nacht: Waterman van 25 op 26 dec. Periode van het jaar 2018 : 21 januari/20 februari.
3e heilige nacht: Vissen van 26 op 27 dec. Periode van het jaar 2018 : 20 februari /21 maart.
4e heilige nacht: Ram van 27 op 28 dec. Periode van het jaar 2018 : 21 maart /20 april.
5e heilige nacht: Stier van 28 op 29 dec. Periode van het jaar 2018 : 21 april /20 mei.
6e heilige nacht: Tweeling van 29 op 30 dec. Periode van het jaar 2018 : 21 mei/20 juni.
7e heilige nacht: Kreeft van 30 op 31 dec. Periode van het jaar 2018 : 21 juni /20 juli.
8e heilige nacht: Leeuw van 31 dec op 1 jan. Periode van het jaar 2018 : 21 juli/20 augustus.
9e heilige nacht: Maagd van 1 op 2 jan. Periode van het jaar 2018 : 21 augustus /20 september.
10e heilige nacht: Weegschaal van 2 op 3 jan. Periode van het jaar 2018 : 21 september/20 oktober.
11e heilige nacht: Schorpioen van 3 op 4 jan. Periode van het jaar 2018 : 21 oktober /20 november.
12e heilige nacht: Boogschutter van 4 op 5 jan. Periode van het jaar 2018 : 21 november /20 december.
13e heilige nacht: De nacht van de Slangendrager (ook wel slang genoemd) van 5 op 6 jan. De Nacht van de drie koningen.  Alles komt nu samen, alles is immers met alles verbonden, het is de kroon op al het werk van de afgelopen 12 nachten.

Geniet van de dagen buiten de tijd, maak deze tijd vrij voor bezinning. 

Met  Stille groet, Bianca

Bronnen: Menno van den Hout, Wikipedia, Roland van Vliet: Wie denken de mensen dat ik ben?  en Noorderlicht.
 

So, what do you think ?